Φένγκ σούι

Γράφει η Ρόδι

Ακόμη και η διακόσμηση του σπιτιού μας ή του γραφείου μας παρακολουθεί και ακολουθεί τις τάσεις, που στην ουσία λειτουργούν σαν μια ασφαλιστική δικλείδα καταξίωσης.

Τα τελευταία χρόνια μια άλλη τάση ή μόδα ήλθε να μας υποψιάσει για την αθέατη πλευρά των πραγμάτων.

Το πανάρχαιο φένγκ σούι (άνεμος και νερό ) κατέφθασε από την μακρινή Κίνα για να μας πληροφορήσει περί της ενέργειας στο χώρο που ζούμε.

Δύσκολη έννοια για τον δυτικό ανθρώπινο νου το αόρατο <<τσι>> (ενέργεια).

Αυτό , όμως, είναι η αρχή, που μας ξεκλείδωσε μια πόρτα και μας οδήγησε να ανακαλύψουμε άλλες φιλοσοφίες και μεθόδους. Τότε , που ο άνθρωπος βρισκόταν σε άμεση επαφή με την φύση μάθαινε από τους Νόμους της , κι εναρμονιζόταν μαζί της για να επιβιώσει. Ολοι οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν τις δικές τους προσεγγίσεις στο θέμα της ενεργειακής ισορροπίας στον χώρο , που είναι όλες ενδιαφέρουσες και γοητευτικές για τον σύγχρονο άνθρωπο της πόλης.

Ζούμε αναμφισβήτητα μια Υπερ-τασική εποχή

Εγκλωβισμένοι στο μπετόν και στο στρές ψάχνουμε για διεξόδους, τουλάχιστον στα όρια του μικρόκοσμού μας στο σπίτι μας , στο χώρο εργασίας....... μας , που θα αποσυμπιέζουν την ένταση της μέρας και εκτονώνουν τις αγωνίες μας. Η αινιγματική για μας Ανατολή, με τους μακραίωνους πολιτισμούς της , φαίνεται πως έχει πολλά μυστικά να μας εμπιστευθεί.
Μας δίνει λύσεις με την πνευματικότητα, η οποία έχει παραμερισθεί από την υδροκέφαλη τεχνολογία και τον τρόπο ζωής , που συνεπάγεται. Ακολουθώντας τις αρχές του φένγκ σούι , τρέφουμε το πνεύμα και την ψυχή μας , εκτός από το υπερκαταναλωτικό εγώ μας .

Ψάχνοντας ανοιγόμαστε και σε άλλες κουλτούρες ,ενώ μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας φυσικά υλικά και χειροποίητα αντικείμενα , μας απασχολούν οι αποχρώσεις και οι κυματισμοί του νερού ,η κατεύθυνση των ανέμων , τα χρώματα της γης . Και αν όλα αυτά είναι "μόδα" τουλάχιστον αυτή η μόδα διευρύνει τους ορίζοντές μας , μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να ανακαλύψουμε τις βαθύτερες ανάγκες και επιθυμίες μας .
Γιατί και όταν αυτό θα έχει ξεπερασθεί και αντικατασταθεί με κάτι άλλο , θα μας έχει δείξει μια άλλη πλευρά του εαυτού μας , ίσως θα μας έχει βοηθήσει να ανακαλύψουμε ποιοί είμαστε , παρά πως θέλουμε να φαινόμαστε στους άλλους