73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΗΓΕΤΗ

3

Σαν σήμερα, 18 Μαρτίου 1936, σε ηλικία 72 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος ζούσε εξόριστος στο Παρίσι. Η κηδεία του δε θα γίνει στην Αθήνα για αποφυγή ταραχών. Το αντιτορπιλικό "Παύλος Κουντουριώτης" μεταφέρει τη σορό του στα Χανιά. Οι εκδηλώσεις πένθους σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι πρωτοφανείς. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ενταφιάζεται στο Ακρωτήρι σε ατμόσφαιρα πανελλήνιας συγκίνησης.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε μια εξαιρετικά χαρισματική προσωπικότητα, γέννημα της Κρήτης και μιας εποχής πολυτάραχης. Από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που γέννησε αυτός ο τόπος στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του. Η ζωή του και το έργο του ακόμη και σήμερα κοντά 150 χρόνια από τη γέννηση του δεν έχουν αξιολογηθεί πλήρως. Υπήρξε..... ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας. Πρωταγωνίστησε στην αυτονομία της Κρητικής Πολιτείας και την οριστική ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, συνέβαλε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, στην είσοδο της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, και στην οργάνωση της χώρας στα πρότυπα αστικού κράτους διατελώντας πάρα πολλές φορές πρωθυπουργός.Διαβάστε λεπτομέρειες για το έργο και τη ζωή του εδώ.
Υπόθετο

Δημοσίευση σχολίου

3Σχόλια
  1. Πολυδιαφημισμενος που εκανε τεραστια λαθη. Αλλα η προπαγανδα εχει κανει καλα τη δουλεια της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ANWNYME

    TO ERGO TWN POLITIKWN KRINETAI EK TOY APOTELESMATOS. O POLYDIAFHMHSMENOS (OPWS TON APOKALEIS) PHRE THN ELLADA APO THN LARISA KAI THN PHGE STHN SMYRNH. DYSTYXWS GIA EMAS EXASE TIS EKLOGES TOY 1920 APO KAPOIOUS ANIKANOYS SYNTHRHTIKOYS POY ALLA EIXAN YPOSXETHEI STON LAO KAI ALLA EKANAN (SOY THYMIZEI TIPOTA?). TO APOTELESMA MIKRASIATIKH KATASTROFH KAI APWLEIA KEKTHMENWN.DIABASE LIGO ISTORIA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 8:40

    Ουδείς αλάνθαστος και αναμάρτητος.
    Ο Ιησούς ήταν και γιαυτό τον σταύρωσαν.

    Το μεγαλύτερο λάθος του Ελ.Βενιζέλου ήταν μετά από το κίνημα στο Γουδί το 1909 , ενώ του δόθηκε η ευκαιρία να διώξει τους Γκλύξμπουργκ ,δεν το έκανε.

    Άλλη ήταν η Ελληνική Κοινωνία το 1920 .
    Άλλη είναι σήμερα .
    Διάβαζα πρόσφατα ότι μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών το 1920, που υπερδιπλασίασε την Ελλάδα ,διοργανώθηκε στην πλατεία της Καλαμάτας,από φιλοβασιλικούς τοπικούς πολιτικούς,''πάνδημον συλλαλητήριον'' .
    Εκεί έκαψαν τον νέο Χάρτη της Ελλάδας φωνάζοντας το σύνθημα :
    ''Δεν θέλομεν την Μεγάλη Ελλάδα , μικράν αλλά έντιμον'' .

    Ο πιό κομματικά φανατισμένος σημερινός Έλληνας , δεν πρόκειται να φωνάξει τέτοιες μαλακίες.

    Σε εκείνη την Ελληνική κοινωνία ο Λευτέρης Βενιζέλος αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένας άλλος πολιτικός .

    Η σύγκρουση με τα Ανάκτορα έφερε τον Εθνικό Διχασμό το 1915 επί Α.Παγκ.Πολέμου.
    Η Ελλάδα διεκδικούσε εδάφη και νησιά από την Τουρκία ,σύμμαχο τότε του Γερμανού Αυτοκράτορα ,αλλά και κουνιάδου του Έλληνα Βασιλιά.
    Τα αποτελέσματα γνωστά.
    Πλήρωσε η Ελλάδα πολύ αίμα για τα Βασιλικά συμπεθεριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου