SIEMENS:

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

«H σημερινή είναι μια λαμπρή ημέρα που θέτει τέλος σε μια δύσκολη περίοδο δύο ετών για την επιχείρηση». Αυτά ήταν τα λόγια του προέδρου της SIEMENS Gerhard Cromme σήμερα το πρωί. Ο πρόεδρος είχε κάθε λόγο να κάνει αυτές τις δηλώσεις. Μετά από δύο χρόνια ανακρίσεων, η SIEMENS, για να αποφύγει τα χειρότερα στα δικαστήρια, τα βρήκε με την αμερικανική και την γερμανική δικαιοσύνη, πληρώνοντας ένα υπέρογκο ποσό σαν πρόστιμο για υποθέσεις δωροδοκιών.

Συγκεκριμένα: πληρώνει 450 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και 350 εκατομμύρια δολάρια στην επιτροπή ελέγχου των αμερικανικών χρηματιστηρίων SEC (Security Exchange Act). Στο γερμανικό κράτος πληρώνει συνολικά 596 εκατομμύρια ευρώ.

Οσο διάστημα, εμείς στην Ελλάδα, που έχουμε ζημιωθεί άμεσα και περισσότερο από τους αμερικανούς και τους γερμανούς, συζητούσαμε αν θα έπρεπε να συνεχίσει η SIEMENS να παίρνει δουλειές από το ελληνικό δημόσιο, οι αμερικανικές και γερμανικές αρχές έκαναν τη δουλειά τους, όπως αυτή ορίζεται από το σύνταγμα και τους νόμους τους.

Εμείς, η Νιγηρία και τα άλλα προτεκτοράτα, που πλήρωσαν την αληθινή νύφη των πρακτικών δωροδοκίας της SIEMENS, κάναμε το μοναδικό που ξέρουμε. Την πάπια.