Πέθανε ο Τάσος Παπαδόπουλος

5
Στη 13.08 εξέπνευσε, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το 2003 ως το 2008.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 7 Ιανουαρίου 1934. Σπούδασε νομικά στο Gray's Inn του Λονδίνου και ήταν παντρεμένος με τέσσερα παιδιά.

Αναλυτικά το βιογραφικό του εκλιπόντος.

1955-59: Εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στη Λευκωσία. Έλαβε ενεργό μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ από διάφορες θέσεις, αρχικά ως τομεάρχης Λευκωσίας και αργότερα ως γενικός υπεύθυνος για όλη την Κύπρο της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ, ΠΕΚΑ.

1959: Λαμβάνει μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου και καταψήφισε τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου.

1959-60: Διατελεί μέλος της Συνταγματικής Επιτροπής, που συνέταξε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απρίλιος 1959: Διορίζεται υπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης.

Αύγουστος 1960: Διορίζεται υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ιανουάριος 1964: Διορίζεται και υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Επιπλέον, διατελεί υπουργός Υγείας.

1970: Εκλέγεται βουλευτής Λευκωσίας του Ενιαίου Κόμματος.

1976: Επανεκλέγεται βουλευτής, ως ανεξάρτητος.

Απρίλιος - Οκτώβριος 1976: Ορίζεται πρόεδρος της Βουλής.

1976-78: Είναι σύμβουλος του πρώτου διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες, Γλ. Κληρίδη. Τον Απρίλιο του 1976 διορίζεται ο ίδιος συνομιλητής, θέση στην οποία παραμένει έως τον Ιούλιο του 1978. Αντιπροσωπεύει την Κύπρο σε πολλά διεθνή συνέδρια και την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε πολλές προσφυγές της Κύπρου στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

1980: Ιδρύει το κόμμα Ένωση Κέντρου.

1981: Αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής.

1989: Η Ένωση Κέντρου συγχωνεύεται με το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

1991: Διατελεί βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

Στις 7 Οκτωβρίου του 2000 εκλέγεται, χωρίς αντίπαλο, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, διαδεχόμενος τον ιδρυτή και πρόεδρο του κόμματος, τότε πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

Στις 27 Μαΐου του 2001το ΔΗΚΟ συγκεντρώνει ποσοστό 14,84% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές και έρχεται τρίτο, με πρώτο το ΑΚΕΛ και δεύτερο τον ΔΗΣΥ. Ο ίδιος επανεκλέγεται βουλευτής Λευκωσίας.

Στις 16 Φεβρουαρίου του 2003 κερδίζει τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 51,51% των ψήφων, έναντι 38,80% του τότε προέδρου Γλαύκου Κληρίδη. Την υποψηφιότητά του στηρίζουν το ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ, το ΚΙΣΟΣ, το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, η Έπαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου και η Κίνηση Ανανεωτικής Πρωτοβουλίας.

Αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου.

Στις 16 Απριλίου του 2003 υπογράφει στη Στοά του Αττάλου, επί ελληνικής προεδρίας, τη συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Την 1η Μαΐου του 2004, η Κύπρος γίνεται μέλος της ΕΕ.

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2005 ανακηρύσσεται πρόεδρος του ΔΗΚΟ, χωρίς αντίπαλο, για την επόμενη τετραετία.

Στις 21 Μαΐου του 2006 το ΔΗΚΟ συγκεντρώνει το 17,92% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, σημειώνοντας αύξηση 3,08% σε σχέση με το 2001, παραμένει όμως τρίτο κόμμα, με πρώτο το ΑΚΕΛ και δεύτερο τον ΔΗΣΥ, που και τα δύο καταγράφουν απώλειες.

Στις 29 Αυγούστου του 2006 υποβάλλει την παραίτησή του από την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

Στις 7 Οκτωβρίου του 2006 αποχωρεί και τυπικά από την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2008 έρχεται τρίτος, με ποσοστό 31,79% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και αποκλείεται από το δεύτερο γύρο, στον οποίο αναμετρώνται ο Ι. Κασουλίδης (33,51%) και ο Δ. Χριστόφιας (33,29%). Την υποψηφιότητά του στηρίζουν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών και το Ευρωπαϊκό Κόμμα.


Δημοσίευση σχολίου

5Σχόλια
  1. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΑΝΑΠΑΥΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΟΡΔΕΣ ΤΩΝ ΝΕΟΒΑΡΒΑΡΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕ ΜΕ ΤΗ ΖΩΝ ΤΟΥ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΣ ΣΤΗ ΖΟΦΕΡΗ ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ. ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΤΑΣΣΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκείνον που είπε το πρώτο ΟΧΙ δεν τολμάμε να τον μνημονεύσομε έστω κι αν κατακρίναμε και κατακρίνουμε δριμύτατα τ' άλλα έργα του.

    Όμως αυτόν που είπε το δεύτερο ΟΧΙ,
    τον Τάσο Παπαδόπουλο, Ελεύθερο Πολιορκημένο σ' ένα Νησί "πολύ μακρυά" για το υπερασπιστούμε, σύσσωμοι οι Ελληνες τον καταγράφουμε στις Φωτεινές Σελίδες της Ιστορίας μας.

    Χαρίλαος Ρέμπελης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άξιος Έλληνας.. Αιωνία του η μνήμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΑΥΜΕΝΗ ΞΕΡΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ. ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ.ΜΟΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ
    ΕΧΘΡΩΝ ΚΑΙ 'ΦΙΛΩΝ'. ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΔΕΙΞΕ ΣΤΟΥΣ ΝΕΝΕΚΟΥΣ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ. ΘΑ ΖΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕΣ ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ. ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕΣ ΕΙΣΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο θεός να αναπαύσει την ψυχή σου
    Τάσσο.

    Η Ελλάδα σε ευγνομωνεί!

    Στάθηκες όρθιος όταν άλλοι παρέδιδαν ιερά και όσια.

    ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου