Ιταλία-Το εφετείο της Φλωρεντίας κήρυξε εκτελεστή την απόφαση για τα θύματα σφαγής του Διστόμου

Ένα βήμα πιο κοντά στη δικαίωση βρίσκονται οι συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το οποίο επικαλείται προχτεσινή απόφαση του εφετείου της Φλωρεντίας (αριθ.1996/2008), σύμφωνα με την οποία το ιταλικό δικαστήριο κήρυξε εκτελεστή την απόφαση για τα θύματα σφαγής του Διστόμου και την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία στους συγγενείς των θυμάτων.

Στην ουσία, το εφετείο της Φλωρεντίας αποδέχτηκε την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης κατά της Γερμανίας και δέχτηκε να εκτελεστεί η απόφαση αυτή στην Ιταλία. Το δικαστήριο έκρινε, μάλιστα, την απόφαση άμεσα εκτελεστή. Πρόκειται για την αποζημίωση αρχικού ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία είχε επιδικάσει το πρωτοδικείο της Λιβαδειάς, το 1997, ως αποζημίωση για τη σφαγή 218 αμάχων στο Δίστομο, από τις δυνάμεις της ναζιστικής κατοχής, τον Ιούνιο του 1944.

Από την πλευρά της, η γερμανική Πολιτεία αρνείται κατηγορηματικά να καταβάλει τις αποζημιώσεις. Στην Ελλάδα, εξάλλου, με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν επιτρέπεται η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού Δημοσίου προς όφελος των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου. Οι δικηγόροι των τελευταίων, όμως, προσέφυγαν στην ιταλική δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν. Για την αποζημίωσή τους έχει γίνει ήδη προληπτική κατάσχεση του ιστορικού κτιρίου «Βίλα Βιγκόνι», στο Κόμο της Ιταλίας, όπου στεγάζεται το γερμανο-ιταλικό πολιτιστικό κέντρο.