H google έκλεισε τα δέκα χρόνια της

Τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυσή της, γιορτάζει αυτές τις μέρες η Google, η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο internet και πάροχος δεκάδων άλλων υπηρεσιών.

Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 1995, όταν ο Σερτζέι Μπριν από τη Μόσχα και ο Λάρι Πέιτζ από το Μίσιγκαν, φοιτητές Πληροφορικής και οι δύο στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, συναντήθηκαν σε ένα φοιτητικό πάρτι.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1998 ο Μπριν και ο Πέιτζ, σε ηλικία 24 και 25 ετών αντίστοιχα, έστησαν την εταιρεία, προσλαμβάνοντας και τέσσερις υπαλλήλους. Έδρα της Google αρχικά ήταν ένα γκαράζ, ενώ οι δύο ιδρυτές της μάζεψαν από συγγενείς, φίλους και επενδυτές 1.000.000 δολάρια για να «τρέξουν» το εγχείρημά τους, σταματώντας παράλληλα τις σπουδές τους.

Η λέξη Google προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης Googol, που είναι μαθηματικός όρος που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα και σημαίνει το «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτό οι ιδρυτές της Google θέλησαν να γνωστοποιήσουν την αποστολή τους να οργανώσουν τον τεράστιο αριθμό πληροφοριών που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.