Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008

Υπάρχουν αδιέξοδα στις Δημοκρατίες;

Η παρέα του καφενείου συνεχώς μεγαλώνει. Καλωσορίζουμε σήμερα κοντά μας τον Γιώργο Πιπερόπουλο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ο οποίος θα γράφει για το καφενείο.
Καλώς ήλθες φίλε Γιώργο στη παρέα μας. Δημοσιεύουμε το άρθρο που μας έστειλε το οποίο γίνεται πολύ επίκαιρο σήμερα με τις εξελίξεις στην υπόθεση Δαιλάκη.

----------------------------------------

Tο ερώτημα στην εποχή μας είναι: υπάρχουν οι δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε στο δημοκρατικό πολίτευμα να επιβάλλεται η απόφαση της πλειοψηφίας ενώ ταυτόχρονα να διατηρείται το δικαίωμα της μειοψηφίας να ελέγχει την εξουσία και τις αποφάσεις της για το κοινό καλό από καλά πληροφορημένους πολίτες που διαθέτουν τις απαραίτητες ικανότητες ευθυκρισίας.

Δυστυχώς αυτό συχνά δεν ισχύει και θα επικαλεσθώ το παρακάτω παράδειγμα ζητώντας, ταυτόχρονα, την απαραίτητη συγνώμη από γονείς και συγγενείς παιδιών με «ειδικές ανάγκες». Υποθέστε ότι μια τάξη δημοτικού με 9 παιδιά με «ειδικές ανάγκες» (τα χαρακτηρίζει το σύνδρομο Down ) έχει ένα χαρισματικό δάσκαλο που θέλει να τους διδάξει τι είναι Δημοκρατία. Τους εξηγεί, λοιπόν, και γίνεται κατανοητός, να ψηφίσουν μόνα τους, δημοκρατικά και χωρίς την δική του παρουσία να κάνουν κάτι που θα αποφασίσει η πλειοψηφία. Ο δάσκαλος αποχωρεί από την τάξη και αφήνει τα παιδιά να συζητήσουν το θέμα. Όταν επιστρέφει τα παιδιά του ανακοινώνουν το αποτέλεσμα: 5 ψήφισαν ΥΠΕΡ της απόφασης, 3 ψήφισαν ΚΑΤΑ και 1 παιδί έριξε λευκό!

Τους ρωτά τι επέλεξαν να κάνουν και εμβρόντητος ακούει «να σας πετάξουμε Κύριε έξω από το παράθυρο και μετά αφού ανεβείτε επάνω να μας πείτε πώς αισθανθήκατε πέφτοντας!»

Η αίθουσα διδασκαλίας βρίσκεται στον τρίτο όροφο!!!

Ο χαρισματικός, καλοπροαίρετος δάσκαλος έχει δυο επιλογές: να ακολουθήσει την απόφαση των παιδιών επιβεβαιώνοντας την ομορφιά και τη δύναμη της δημοκρατίας οπότε και θα ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ πέφτοντας από τέτοιο ύψος ή να ακυρώσει τις δημοκρατικές διαδικασίες κατηγορώντας τα παιδιά ότι με δεδομένο το πρόβλημά τους είναι ΑΝΙΚΑΝΑ να πάρουν σοβαρές αποφάσεις οπότε και καταργεί τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σώζοντας τη ζωή του και αποφεύγοντας να εμπλέξει τα παιδιά σε μια εγκληματική πράξη!!!

Στις σύγχρονες δημοκρατίες, πολύ συχνά, οι πολίτες από έλλειψη υπεύθυνης πληροφόρησης και από την παροχή τόνων παραπληροφόρησης αδυνατούν να λειτουργήσουν με λογική και γνώση οπότε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, λειτουργούν ως «παιδιά με ειδικές ανάγκες» και μετά αυτοαποκαλούνται…ΚΟΨΟΧΕΡΗΔΕΣ!!!

Οι συμπαθείς πολιτικοί, άνδρες και γυναίκες, ίσως θα έπρεπε να θεσμοθετήσουν κάποια στιγμή «απόσυρσης» από την πολιτική επιστρέφοντας στις όποιες άλλες ασχολίες τους, εάν διαθέτουν, όπως έκανε ο Ρωμαίος Στρατηγός Κινκινάτος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους και εκείνες που κατά καιρούς εξαπολύουν μύδρους κατά των Αρχηγών τους και των «κύκλων» που τους περιβάλλουν αλλά…παραμένουν στην ενεργό Κομματική ζωή, ίσως επειδή αυτάρεσκα πιστεύουν ότι χωρίς αυτούς το ΣΥΣΤΗΜΑ θα μπορούσε να καταρρεύσει!

Η αλήθεια είναι ότι από την ώρα που κάποιος ή κάποια εκλέγεται ή διορίζεται στο παιχνίδι της εξουσίας, όπως σχολιάζει ο λαός μας μάλλον «γλυκαίνεται» και ενώ βλέπουν τα στραβά δεν αποχωρούν πείθοντας τους εαυτούς τους ότι εφόσον μένω μέσα στο παιχνίδι μπορούν να ασκήσουν «δημιουργική κριτική» που θα επαναφέρει το Κόμμα τους στο σωστό δρόμο…

Εβίβα, λαέ, και…Καλά κρασιά!…

Θυμάστε την Αννα Συνοδινού;;;

Προσωπικά, αφού συμμετείχα ως υποψήφιος της Ν.Δ. στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης πλησιάζοντας τους 25 χιλιάδες σταυρούς το 1996 (με τη ΝΔ στο….36.59%) επέλεξα συνειδητά το δρόμο προς την…έξοδο! έστω και αν όπως διαβεβαιώνουν οι αριθμοί σταυρών που πήρα τότε ήδη από το 2000 θα ήμουν βουλευτής! Στην απόφασή μου φωτεινό παράδειγμα υπήρξε η Άννα ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ και η δική της παραίτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο, με τον τρόπο που έγινε και για τους λόγους που έγινε, αλλά εκείνη την περίπτωση και οποιαδήποτε διδάγματα θα μπορούσαν να προκύψουν ΔΕΝ μας το θυμίζουν τα ΜΜΕ!

Γιατί άραγε;

Προσωπικά - έστω και αν η θέση μου παρεξηγηθεί, χωρίς να γίνομαι προσβλητικός, επειδή γνώρισα και γνωρίζω πολλούς πολιτικούς - θεωρώ ότι αρκετοί εκ των πολιτικών μας ανδρών και γυναικών βρίσκονται στην πολιτική ζωή για προσωπικό όφελος (συμβολικό και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και οικονομικό) που το κρύβουν πίσω από βαρύγδουπες διακηρύξεις για …προσφορά, ανιδιοτέλεια και αγάπη για τα κοινά…

Με τα γεγονότα των ημερών μας, όντως, …καλά κρασιά!

Ο Σωκράτης δηλώνει στον Γλαύκωνα πριν είκοσι πέντε αιώνες σύμφωνα με τον Πλάτωνα ότι η Ουτοπική νέα ΠΟΛΙΤΕΙΑ θα ευδοκιμήσει μόνο εφόσον οι Φιλόσοφοι γίνουν Άρχοντες ή αυτοί που διοικούν γίνουν περισσότερο…φιλόσοφοι! Κανείς δεν έχει το δικαίωμα, και φυσικά δεν το έχω και εγώ, να εγκαλέσει τις καλές προθέσεις κανενός υποψηφίου για κοινό αιρετό αξίωμα. Αλλά κάποιοι από εμάς θα έπρεπε να ρωτάμε :

Πρώτον, «τα Κόμματα πώς και με ποια κριτήρια επιλέγουν υποψηφίους;»

Δεύτερον, «όταν ένας υποψήφιος δεν εκλεγεί, γιατί επιμένει και κατεβαίνει ξανά και ξανά ώσπου να εκλεγεί;» και,

Τρίτον «όταν ο λαός στις επόμενες εκλογές στείλει στο σπίτι του έναν εκλεγμένο, τότε αυτός γιατί το ζητά με επιμονή και το Κόμμα γιατί τον τοποθετεί σε κάποια από τις χιλιάδες θέσεις εξουσίας σε ΔΕΚΟ;»

Η Δημοκρατία νοσεί;

Το Δημοκρατικό πολίτευμα απαιτεί πολίτες ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥΣ, με ψηλό αίσθημα ΕΥΘΥΝΗΣ για τις επιλογές τους, ΙΚΑΝΟΥΣ να κρίνουν πρόσωπα και καταστάσεις αλλά όλα τα παραπάνω φαντάζουν ως όνειρα θερινής νυκτός. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε παγκόσμια κλίμακα κυρίαρχο είναι το «αλισβερίσι», ενώ απάθεια και κυνισμός μας οδηγούν να ΜΗ συμμετέχουμε σε διαδικασίες εκλογικές και να εκλέγονται με αστεία ποσοστά ψήφων άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερες και αποδεδειγμένες ικανότητες, κατευθυνόμενοι από άγνωστες δυνάμεις και σκοτεινά κέντρα εξουσίας και αυτό το βιώνουν καθημερινά οι πολίτες από άκρο σε άκρο του Πλανήτης μας.

Οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες για τους πολίτες στο μέτωπο της ακρίβειας, για τους λαούς σε πολέμους χωρίς De Jure έγκριση, στις διεθνείς αγορές με την αναιτιολόγητη κερδοσκοπία στις τιμές πετρελαίου, στη Φύση με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είχαμε και θα έχουμε!..

Στην Ελλάδα, βέβαια, η ψήφος είναι ακόμη…ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ!

Στην ΔΕΘ, πριν ένα δεκαπενθήμερο, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε πρόωρες εθνικές…Εκλογές! Η αλήθεια είναι ότι τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ΔΕΝ επιτρέπουν άλλα περιθώρια για «εμπαιγμό» των Ελλήνων από τα 2 Κόμματα Εξουσίας. Και ακούγονται παρασκήνια για πιθανή κεντροαριστερή συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ή κεντροδεξιά συνεργασία ΝΔ-ΛΑΟΣ- ( ή τελικά…,.λέτε να το δούμε ΚΑΙ αυτό, N.Δ.-ΠΑΣΟΚ με αναφορές σε Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες-Χριστιανοδημοκράτες!...)

Πιστεύουν, κάποιοι ότι μπορούν ακόμη να εμπαίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού ή των άλλων λαών;…

Θυμάμαι αυτό που είπε ο Νίξον καθώς του σερβίρανε την ατιμωτική ΕΞΩΣΗ από τον Λευκό Οίκο, επικαλούμενος μια γνωστή θέση: «σε τελική ανάλυση θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι μπορείς να κοροϊδεύεις μέρος του λαού για κάποια χρονικά διαστήματα, αλλά ποτέ ΟΛΟ το λαό, συνεχώς!...»

Γιώργος Πιπερόπουλος


Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.