Πενηντάρισαν και τα στρουμφάκια

Τα 50 τους χρόνια κλείνουν τα διάσημα Στρουμφάκια που μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Ετσι, οι ήρωες των παιδικών μας χρόνων, ανάμεσά τους ο Παπα-Στρουμφ, η Στρουμφίτα, ο Λιγούρης, ο Ξεφτέρης και πολλοί άλλοι, έσβησαν τα κεράκια της τούρτας τους και έδωσαν ένα μεγάλο πάρτι.


Πού αλλού; Στις Βρυξέλλες, όπου "γεννήθηκαν". Εμπνευστής των Στρουμφ ήταν ο Pierre Culliford, γνωστός και ως Peyo, ο οποίος τον Οκτώβρη του 1958 παρουσίασε για πρώτη φορά τις μικροσκοπικές φιγούρες σε άσπρη και μπλε απόχρωση, που έγιναν γνωστές ως Στρουμφάκια.


Τα Στρουμφάκια ζούσαν σε μικρά σπιτάκια σε σχήμα μανιταριού, μιλούσαν τη δική τους "στρουμφο-γλώσσα" και γενικά διέφεραν από κάθε άλλο καρτούν. Ηταν από την αρχή κάτι εξαιρετικά διαφορετικό στο παιδικό πρόγραμμα: Οι περιπέτειές τους, η ανάγκη τους να βοηθούν ο ένας τον άλλο, η καλοσύνη τους και οι συμμαχίες που σχημάτιζαν απέναντι σε καθετί κακό ή απειλητικό, (κυρίως στο Δρακουμέλ που ήθελε συνεχώς να τα εξαφανίσει), τα έκανε αμέσως αξιαγάπητα.


Εκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στην Αμερικανική τηλεόραση το 1981. Από τότε εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού μεταγλωτίστηκαν σε δεκάδες γλώσσες και γνώρισαν τεράστια απήχηση.