Τα Νέα Αφεντικά του Alpha

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Εάν ισχύουν οι φήμες, που θέλουν τον γερμανικό κολοσσό των Μίντια, την Bertelsmann AG (RTL, Random House, BMG, κ.λ.π.) να αγοράζει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του Alpha, τότε επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά η φήμη του κου Κοντομηνά, του «στρατηγικού» επενδυτή που γνωρίζει πότε θα μπει σε μια νέα αγορά και το σημαντικότερο, πότε θα βγει, αφήνοντας άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. .

Εάν επαληθευθούν οι φήμες, ας δούμε ποια θα είναι τα νέα αφεντικά. Η Bertelsmann AG ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 1835 σαν ένα τυπογραφείο, σε μια επαρχιακή κωμόπολη της βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, την Guetersloh. Σήμερα, παρότι έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στον κόσμο, με πάνω από 100 χιλιάδες προσωπικό, με τζίρους που πλησιάζουν τα 19 δις ευρώ και παρουσία σε 63 χώρες, εξακολουθεί να διατηρεί την έδρα της στη μικρή πόλη των 100 περίπου χιλιάδων. Εξακολουθεί να είναι ακόμη μια οικογενειακή επιχείρηση 5ης γενιάς, εκτός χρηματιστηρίου. ( Στη χώρα μας, οι μοναδικές οικογενειακές επιχειρήσεις 3ης και άνω γενιάς είναι κάποιες εφοπλιστικές με αγγλοσαξονική νοοτροπία αφού οι περισσότεροι εφοπλιστές μας έχουν βρετανική υπηκοότητα και παιδεία).

Το μεγάλο μπουμ της Bertelsmann έγινε κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κυριαρχίας. Ηδη το 1939 είχε 400 εργαζόμενους. Δύο προπαγανδιστικά βιβλία των ναζί με τίτλους «Με βόμβες και αυτόματα όπλα πάνω από την Πολωνία» και «Εμείς εκπέμπουμε για τον Φράνκο» (της Ισπανίας), πούλησαν εκατομμύρια, καθιστώντας την Bertelsmann τον πρώτο εκδοτικό οίκο της Γερμανίας.

Το 1944 οι ναζί έκλεισαν την εταιρεία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 90, οι γερμανοί πίστευαν ότι η Bertelsmann είχε κλείσει για αντιστασιακή δραστηριότητα και ακόμη και αυτό δείχνει τις ικανότητες της οικογένειας. Μόλις πριν μια δεκαετία έγινε γνωστό ότι την είχαν κλείσει για δωροδοκίες και οικονομικές ατασθαλίες. Το 1958 ιδρύεται η δισκογραφική εταιρεία Ariola, το 1964 εξαγοράζεται η εταιρεία παραγωγής φιλμ, η Ufa μαζί με μια αλυσίδα κινηματογράφων. Η ανάπτυξη και επέκταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθιστώντας την μια από τις εταιρείες με την μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στον κόσμο. Από τη σύνθεση του ΔΣ και του στελεχικού δυναμικού του νέου Alpha θα φανούν οι προθέσεις της οικογένειας. Όπως και νάχει, αλλάζει ριζικά το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα.

Αλέξανδρος Πιστοφίδης