Η τιμή της χωριάτικης ...... πέταξε στα ουράνια


Όσοι επισκέπτονται την Ιταλία δεν φεύγουν χωρίς να δοκιμάσουν τα ζυμαρικά της. Για όσους επιθυμούν να φάνε τα καλύτερα τυριά, η Γαλλία είναι ο απόλυτος προορισμός. Οι τουρίστες στη Γερμανία θα παραγγείλουν οπωσδήποτε λουκάνικα ενώ από το Βέλγιο θα φύγουν με σοκολάτες στις αποσκευές τους. Όσο για την Ελλάδα είναι γνωστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη για τη χωριάτικη σαλάτα.
Κάθε καλοκαίρι η εικόνα των ξένων τουριστών που παραγγέλνουν την περίφημη «Greek salad» είναι συνηθισμένη τόσο στα εστιατόρια των νησιών όσο και στις τουριστικές περιοχές της πρωτεύουσας. Αλλά και οι Έλληνες δεν ξεκινούν το γεύμα τους αν δεν υπάρχει στο τραπέζι η παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα. Και μπορεί να παρουσιάζεται, ανάλογα με την περιοχή, σε διάφορες παραλλαγές, ωστόσο η κλασική εκδοχή της θα πρέπει να ακολουθεί τον γαστρονομικό κανόνα: το ένα τρίτο ντομάτες και τα υπόλοιπα δύο τρίτα αγγούρι, πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι, ελιές και τουλάχιστον 60 γραμμάρια ελληνικής φέτας.
Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως των ξένων τουριστών, είναι το μόνο πιάτο που υπάρχει στο τραπέζι. Αυτό άλλωστε δείχνουν και τα στοιχεία του Συλλόγου Εστιατόρων Δωδεκανήσου: ενώ πέρυσι η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση ήταν 22,5 ευρώ, τον περασμένο Ιούνιο δεν ξεπέρασε τα 17,1 και τον Ιούλιο έπεσε στα 14,5. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κυρίως ξένοι τουρίστες αρκούνται σε μία ελληνική σαλάτα και το γνωστό σε όλους τζατζίκι», επισημαίνει ο πρόεδρος των εστιατόρων Δωδεκανήσου κ. Κώστας Σαρρής.
Μέχρι πριν από κάποια χρόνια ο κύριος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι τουρίστες προτιμούσαν τη χωριάτικη σαλάτα, πέρα από την αδιαμφισβήτητη διατροφική της αξία, ήταν οι προσιτές τιμές της. Πόσο όμως θα πληρώσουν φέτος το καλοκαίρι οι παραθεριστές, Έλληνες και ξένοι το δροσιστικό αυτό πιάτο; Για μια κλασική χωριάτικη με ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι, αγγούρι και φέτα οι τιμές στις τουριστικές περιοχές κυμαίνονται από 4 μέχρι και 12 ευρώ, ανάλογα με το είδος και την τοποθεσία του εστιατορίου.
Ακριβή μου σαλάτα. Πρωταθλήτριες στην ακριβή σαλάτα αναδεικνύονται οι Κυκλάδες ενώ ακολουθεί η Χαλκιδική και τα νησιά του Ιονίου. Για τον επισκέπτη της Μυκόνου μπορεί να είναι αναμενόμενες οι υψηλές τιμές- σε ένα καλό εστιατόριο του κοσμοπολίτικου νησιού θα κληθεί να δώσει για μια ελληνική σαλάτα ακόμη και 12 ευρώ-, όμως τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ότι και στα υπόλοιπα κυκλαδονήσια το κόστος συνεχώς ανεβαίνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σαντορίνη: οι τουρίστες με 8- 10 ευρώ θα απολαύσουν την ελληνική σαλάτα με θέα την καλντέρα, ενώ ένα με δύο ευρώ λιγότερα θα πληρώσουν στα Φηρά και στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού. Αλλά και στις ανερχόμενες Σίφνο και Σέριφο η τιμή δεν πέφτει εύκολα κάτω από τα 6 με 7 ευρώ. Ίδια η εικόνα και στα νησιά του Ιονίου, με την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο να κρατάνε τα πρωτεία- έως και 8 ευρώ.
Στο Βόρειο Αιγαίο. Λίγο φθηνότερα θα την απολαύσουν οι επισκέπτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου, όπου η μέση τιμή είναι τα 5 ευρώ. Συγκεκριμένα σε ταβέρνες στο κέντρο της Μυτιλήνης η ελληνική σαλάτα σερβίρεται στα 4 με 5,5 ευρώ. Στον τουριστικό Μόλυβο, που θεωρείται και από τις ακριβότερες περιοχές, τη βρίσκει κανείς στα 4,5 ευρώ, όπως και στην επίσης τουριστική Ερεσό. Ο ο πρόεδρος των ε στιατόρων του δήμου Μολύβου κ. Νίκος Μόλβαλης επισημαίνει ότι «η τιμή εξαρτάται και από τα υλικά που βάζει ο κάθε επαγγελματίας. Για παράδειγμα, η βάση της χωριάτικης είναι ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι, φέτα. Όταν σερβίρεις όμως ένα πλούσιο πιάτο με άφθονα υλικά και με ρόκα, ελιές, ρίγανη, η τιμή σίγουρα θα είναι ακριβότερη». Προσθέτει δε ότι «είναι το πιάτο που πουλάει σταθερά τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους οι οποίοι προτιμάνε τις τοπικές γεύσεις για το φαγητό τους». Ακριβότερη είναι η Χίος, από 5, 50 έως και 8 ευρώ.
Στην Κρήτη. Το ίδιο ισχύει και για την Κρήτη. Στην περιοχή Πλατανιά, για παράδειγμα, με μεγάλη τουριστική κίνηση και ενοίκια πολύ ακριβά, η χωριάτικη κοστίζει γύρω στα 6 ευρώ. Στην Αγία Μαρίνα φθάνει τα 4,5 ενώ στην παλιά πόλη των Χανίων τα 5-6 ευρώ. Στη Βόρεια Ελλάδα κοστίζει 4- 5 ευρώ. Στη Σαμοθράκη για παράδειγμα, όπου σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων το 100% των ξένων τουριστών και σίγουρα ένας στους δύο Έλληνες θα δοκιμάσει την «Greek salad», η μέση τιμή είναι 4 ευρώ και στη Θάσο φτάνει τα 5 ευρώ.
Όπως τονίζουν οι καταναλωτικές οργανώσεις, οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα. «Γι΄ αυτό δεν μπορούν οι τουρίστες να κάνουν κάτι. Είναι πάντως απαράδεκτη η συμπεριφορά ορισμένων εστιατόρων να πωλούν την ελληνική σαλάτα περισσότερα από 5 ευρώ τη στιγμή που με τα 4,50 μπορούν να καλύψουν το κόστος και να βγάλουν κέρδος», επισημαίνει ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Νίκος Τσεμπερλίδης. Συμπληρώνει δε ότι η μοναδική λύση για τους καταναλωτές είναι να κάνουν προηγουμένως μικρή έρευνα αγοράς. «Δε χρειάζεται να κάτσουν στα τραπεζάκια του πρώτου εστιατορίου που θα βρουν μπροστά τους. Καλό είναι να κάνουν μία αναζήτηση και μετά να αποφασίσουν. Ακόμη όμως κι όταν κάτσουν στο τραπέζι θα πρέπει να δουν τον τιμοκατάλογο. Όταν διαβάσουν στη λίστα με τις σαλάτες ότι η χωριάτικη ξεπερνά τα 5- 6 ευρώ, θα πρέπει να διαμαρτυρηθούν».
Πηγή Τα ΝΕΑ