Καποδίστριας 2. Αναλυτικά όλη η πρόταση για τους Νέους Δήμους

Ημέρα της κρίσεως η Πέμπτη σχετικά με το μέλλον της διοικητικής μεταρρύθμισης αλλά και για τις αντιδράσεις τις οποίες θα προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες.

Η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος θα αποφασίσει για το αν θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση για να προχωρήσουν από κοινού στη συνένωση των 914 δήμων και 120 κοινοτήτων της χώρας.


Την ίδια στιγμή η μελέτη που ετοίμασε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ δείχνει ότι θα προκαλέσει νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, καθώς δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν νέα «Βραχάσια».

Και για του λόγου το αληθές, η μελέτη του ΙΤΑ ενώνει ξανά το Βραχάσι μαζί με άλλους τρεις δήμους του Λασιθίου με τη διαφορά ότι ο μεγάλος δήμος αυτή τη φορά είναι η πρωτεύουσα του νομού, ο Αγιος Νικόλαος. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει κινητοποιήσεις στην περιοχή. Αλλωστε είναι σίγουρο ότι η Κρήτη θα πρωτοστατήσει και πάλι στις διαμαρτυρίες για τον «Καποδίστρια 2».

Σοβαρές αντιδράσεις αναμένονται και στη Θεσσαλονίκη αφού οι μελετητές δεν άγγιξαν την Α’ εκλογική της περιφέρεια αλλά προχώρησαν σε σημαντικές συνενώσεις στη Β’ Θεσσαλονίκης με βασικές τη Θέρμη με τη Μίκρα και τη Χαλκηδόνα με το Δήμο Κουφαλίων.

Από τις φωνές διαμαρτυρίας δεν θα λείψει η Αττική. Ειδικότερα, αντιδράσεις αναμένονται από Βαρνάβα και Γραμματικό που «καπελώνονται» από τον Μαραθώνα εξαιτίας την επικείμενης κατασκευής ΧΥΤΑ και εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό καθώς και στη συνένωση του Γέρακα με τα Γλυκά νερά, την Παλλήνη και την Ανθούσα εξαιτίας των τοπικών διαφορών που υπάρχουν στην περιοχή. Επίσης, «καπνός» αρχίζει και φαίνεται και στο Πικέρμι, το οποίο ενώνεται με τη Ραφήνα και τη Λούτσα, όπου οι δύο αυτοί δήμοι ερίζουν μεταξύ τους για θέματα που αφορούν το βιολογικό καθαρισμό και την αποχέτευση. Πάντως η ΚΕΔΚΕ θέλει να προχωρήσει στον «Καποδίστρια 2» αλλά αν δεν ικανοποιηθούν τα οικονομικά της αιτήματα, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρός της, δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης, θα αρνηθεί το διάλογο και ας μεταφερθεί η διοικητική μεταρρύθμιση το 2014 αντί του 2010 που είναι αρχικά προγραμματισμένη.

Τα πάντα δείχνουν ότι κρέμονται από λεπτή κλωστή την οποία κρατά ο κ. Κ. Καραμανλής. Σε αυτόν έχουν αποθέσει και τις ελπίδες τους οι δήμαρχοι, οι οποίοι ζητούν συνάντηση μαζί του καθώς και με τον υπ. Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στις 6 Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν το Μέγαρο Μαξίμου κρατά επιφυλακτική στάση καθώς περιμένει το υπουργείο Οικονομικών να του πει τις δυνατότητες που έχει ως προς τη μερική, έστω, ικανοποίηση των δημάρχων.

Στο πλευρό τους οι δήμαρχοι έχουν τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος δίνει και αυτός την προσωπική του μάχη ώστε ο «Καποδίστριας 2» να εφαρμοστεί το 2010 χωρίς προβλήματα. Επιπλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο πρωθυπουργός επιθυμεί τη διοικητική μεταρρύθμιση αφού όλοι γνωρίζουν ότι το μέτρο αυτό θα αποτελεί το μεγαλύτερο έργο που θα έχει κάνει η κυβέρνηση και το οποίο θα αφορά την αναδιάρθρωση της χώρας.

Ωστόσο, τα οικονομικά αιτήματα της ΚΕΔΚΕ είναι τέτοια που δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση εξαιτίας της κακής δημοσιονομικής κατάστασης του κράτους. Ειδικότερα, η ΚΕΔΚΕ ζητά μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν εκταμιευθεί προς τους δήμους της χώρας 250 εκατ. ευρώ.


Δείτε αναλυτικά εδώ (σε pdf )την πρόταση του Καποδίστρια 2 για όλους τους Νομούς της χώρας

Πηγή e-typos