«ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ» ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

7
Είναι αυτό που έλεγαν οι παλιοί, «θέλω να αγιάσω και δεν μ’ αφήνουν οι διαόλοι».

Γράφει ο Βασίλης Τσούγγαρης

Αν ψάξω για τον αριθμό των άρθρων που υπάρχουν και αναφέρονται σε σχέδια, σχεδιαστές , και ένα σωρό μπούρδες που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ένα είναι σίγουρο.

Θα χάσω το λογαριασμό.

Από την άνοιξη, πριν μπούμε στην «αντιπυρική» (που μόνο αντιπυρική τελικά δεν είναι και φέτος) παρακολουθήσαμε συσκέψεις, δηλώσεις, και ένα σωρό άλλα βάσει των οποίων θα έπρεπε να ήμασταν το λιγότερο ήσυχοι ότι για φέτος δεν θα έχουμε ΚΑΜΙΑ μεγάλη τουλάχιστον πυρκαγιά.

Και ύστερα, ξυπνήσαμε, αλλά πως;

«Ξυπνήσαμε» με τον εφιάλτη που λέγεται πυρκαγιά, να απειλεί για πολλοστή φορά, παρολους τους «σχεδιασμούς» τεράστιες εκτάσεις, ότι έμεινε δηλαδή από πέρσι και πρόπερσι, να απειλεί ακόμα και κατοικημένες περιοχές.

Τα αποτελέσματα του «σχεδιασμού» και των «συσκέψεων» σε όλο τους το μεγαλείο.

Η Ρόδος κάηκε.

Αλήθεια, ποιοι εκ των σχεδιαστών φέρουν την ευθύνη για αυτή την καταστροφή;

Γιατί δεν μπορεί να φταίει πάλι ο «στρατηγός άνεμος», η κάποια «ασύμμετρη απειλή»!

Η μεγαλύτερη ΑΠΕΙΛΗ για τη χώρα είναι ΟΛΟΙ αυτοί που κάνουν «σχέδια», αλλά ΔΕΝ ΤΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ.

Και είναι απορίας άξιο, ΠΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ.

Πως το ξέχασαν αυτό οι «σχεδιαστές»;

Για ακόμα μια χρονιά λοιπόν μας πήρε το ποτάμι (όπως λέει και το δημώδες άσμα) και ακόμα έχουμε μέλλον μπροστά μας γιατί η αντιπυρική συνεχίζεται.

Για να ρίξουμε μια ματιά στην ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ αρχικά.

Είπαμε, η Πυροσβεστική έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ κενά σε προσωπικό, και είναι τέτοια, που έφτασαν στο σημείο να βγάζουν σε «πεζοπόρα τμήματα» δόκιμους Πυροσβέστες ουσιαστικά ΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΣ.

Μάλιστα είχαμε και τραυματισμούς δοκίμων σε πυρκαγιές.

Τα οχήματα της πυροσβεστικής;

Τα περισσότερα είναι για ΑΠΟΣΥΡΣΗ, μια και το ΚΟΣΤΟΣ συντήρησης τους είναι σχεδόν αντίστοιχο με το κόστος ΑΓΟΡΑΣ νέων οχημάτων.

Ατομικός εξοπλισμός και Μέσα Προστασίας Δασικών και Αστικών Συμβάντων για Μόνιμους Εθελοντές και Συμβασιούχους;

ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ, και ΑΝ υπάρξουν, θα είναι ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΔΩΡΕΕΣ.

ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ (αρχικά) ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ, ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ;

Αλήθεια, ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ;

Εδώ έχουμε ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΝΙΜΩΝ που λένε χαρακτηριστικά ότι έχουν να πάρουν ΝΕΑ είδη από το 2004.

Έχετε το ΘΡΑΣΣΟΣ «κύριοι» πολιτικοί, να μιλάτε για «ετοιμότητα»;

Για ΠΟΙΑ ετοιμότητα, και ΠΩΣ;

Με ΠΟΡΔΕΣ κύριοι αυγά δεν βάφουμε πάρτε το χαμπάρι.

Ήδη άλλωστε τα μηνύματα του κόσμου σας έρχονται πολλά, και άσχημα.

Η κοροϊδία σας δεν έχει όριο.

Μα για πόσο ΗΛΙΘΙΟΥΣ μας έχετε;

Βέβαια ξέχασα.

Μεγαλύτερη σημασία έχουν για εσάς τα «γκάλοπ» και τα ποσοστά σας για αυτοδυναμία, παρά το να σώσετε τη χώρα.

Και μας βλέπουν ΟΛΟΙ από το εξωτερικό, και η ΞΕΦΤΙΛΑ σας κάνει το γύρο της γης .

Πάμε και στα «Ανώτερα Κλιμάκια» του Πυροσβεστικού Σώματος.

Κύριοι συγχαρητήρια.

Για ακόμα μια φορά, προκειμένου να ΜΗΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΣΕΤΕ τους πολιτικούς υποστηρικτές σας, αφήσατε ΓΥΜΝΟ το σώμα από όλα αυτά που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχει και μάλιστα χωρίς ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, χωρίς κανένα ΠΑΖΑΡΙ και «κανονισμούς» που είναι για γέλια, αλλά κάνουν τον κόσμο σε περιπτώσεις πυρκαγιών να κλαίει γοερά.

Και ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙ ΘΙΓΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ.

Αν κάποιος θίγεται με τις τακτικές σας αυτός είναι ο Έλληνας πολίτης.

Και να πούμε κάποιες πικρές αλήθειες για ακόμα μια φορά, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε (άλλωστε οι μέρες που θα σκάσουν οι βόμβες ήρθαν ήδη τα ΜΜΕ ξεκίνησαν αναφορές σε λεπτομέρειες).

Δημιουργήσατε τους Εθελοντές Πυροσβέστες, και τώρα θέλετε να τους διαλύσετε.

Τους έχετε ΓΥΜΝΟΥΣ, δεν αξιοποιείτε τα προσόντα τους (λες και έχετε την πολυτέλεια αυτή και τον τεράστιο αριθμό προσωπικού) και σε κάθε αίτημα τους, προβάλλετε ένα σωρό «νόμους και κανονισμούς της στιγμής».

Τους Εθελοντές τους οποίους από την μια παινεύετε, και από την άλλη δεν χάνετε την ευκαιρία να τους ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΕ αποδεκατίζοντας τους.

Δυστυχώς όταν μπαίνουν στον ώμο τα «αδαμάντινα αστέρια» ξεχνάτε τους απλούς πυροσβέστες και τους ΑΓΩΝΕΣ που ακόμα και ΕΣΕΙΣ δίνατε κάποτε.

Χαίρομαι που σε αυτόν τον θλιβερό κανόνα υπάρχουν και οι ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ, υπάρχουν κάποιοι ΛΑΜΠΡΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ που βάζουν ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ, και ΟΧΙ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ.

Οι επόμενες μέρες θα έχουν πολλές εκπλήξεις.

Εύχομαι μόνο, μην θρηνήσουμε από τους πολλούς και «καλούς σχεδιασμούς» και φέτος ανθρώπινες ζωές.

Θα επανέλθω.

Βασίλης Τσούγκαρης

Εθελοντής Πυροσβέστης

Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας

tsougarisgnomi@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

7Σχόλια
  1. Φίλε κ. Τσούγκαρη...
    --------------------------
    Ως εθελοντής πυροσβέστης που είστε, σίγουρα έχετε περισσότερη γνώση και καλύτερη εικόνα από μένα, όσον αφορά το "φαινόμενο" των πυρκαγιών και την αντιμετώπιση αυτών από την πολιτεία.
    Το θέμα είναι ότι, όλοι περιμένουμε από την πολιτεία να κάνει τά πάντα, για να αποτρέψει στο μέτρο του δυνατού αυτές τις εθνικές καταστροφές.
    Πολιτεία είμαστε όλοι μας.
    Όπως είπα και στην αρχή δεν έχω εξειδικευμένη γνώση του θέματος.
    Παρακολουθώντας όμως χθές τις ειδήσεις ενός τοπικού τηλεποτικού σταθμού των Ιωαννίνων, με καλεσμένο τον Νομάρχη Ιωαννίνων κ. Καχριμάνη, τον άκουσα έκπληκτος και δεν πίστευα στα αυτά μου.
    Είπε μεταξύ άλλων ο Νομάρχης και προς τιμήν του για το θάρρος της γνώμης του:
    "...Όλες οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα βόρεια του νομού και στα σύνορά μας προς την Αλβανία, ήταν όλοι εμπρησμοί. Μάλιστα εντοπίσθηκε ένα τζιπ 4Χ4 με αρχικά πινακίδος ΚΥΑ (Κέρκυρας), το οποίο περιεφέρετο στους χωματόδρομους και όπου βρισκόταν, ...έβαζε και από μία φωτιά. Μάλιστα για να μπορούν να κινηθούν καλύτερα, επειδή δεν γνώριζαν και τόσο καλά την περιοχή, ρωτούσαν όποιον έβρισκαν, με σκοπό να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε σημεία όπου είχαν επιλέξει να βάλουν φωτιές. Κάθε πέντε λεπτά σχεδόν εκδηλωνόταν και από μία πυρκαγιά. Τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα έσβηναν από την μία, και αυτοί από την άλλη συνέχιζαν το ...έργο τους σε άλλες πιο μακρυνές περιοχές για να μη γίνουν αντιληπτοί..."
    Μίλησε για ανώμαλα και διεστραμμένα μυαλά.
    Κι' εγώ από την μεριά μου αναρωτιέμαι:
    Αν αποφασίσω σήμερα να κάνω πράξη κάποιες διεστραμμένες σκέψεις μου και αρχίσω να λειτουργώ ως Νέρων ανά την Ελλάδα, είναι εύκολο να εντοπισθώ;
    Και αν κάποια στιγμή εντοοπισθώ, θα έχω κάψει την μισή Ελλάδα.
    Και όσο για την ενδεχόμενη ποινή μου, φαντάζομαι να την είδες σε αντίστοιχη περίπτωση.
    "Με αναστολή".
    Κάτι τρέχει στα γύφτικα δηλαδή.
    Πολιτεία και κράτος είμαστε όλοι μας.
    Εδώ βλέπουμε μπροστά μας να καίγεται το σπίτι του γείτονα και περιμένουμε από τους άλλους να τηλεφωνήσουν στην πυροσβεστική.
    Γιατί από τους άλλους και όχι από μας;
    Όσο καλές προθέσεις και να έχουν κάποιοι υπεύθυνοι, είναι δυνατόν να αποτρέψουν αυτά τα φαινόμενα στηριζόμενοι μόνο στις προθέσεις τους;
    Αν έχω τόσο άδικο με αυτή την τοποθέτησή μου, πιθανόν και να οφείλεται στην άγνοια αντιμετώπισης του φαινομένου από μέρους μου.

    Φιλικά
    gianniotis.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι το θέμα με τις φωτιές έχει τις εξής συνιστώσες
    1) Αυξηθήκαμε σαν λαός (μαζί με τους μετανάστες που γέμισαν τις υποβαθμισμένες περιοχές των πόλεων) και θέλουμε νέες εκτάσεις για να κτίσουμε.ΛΥΣΗ: Να επεκταθούν τα σχέδια πόλεων.
    2)Παλαιότερα με την κτηνοτροφία η βλάστηση τρώγονταν και δεν δημιουργούσε προσάναμμα για το δάσος. Τώρα αν έβαζαν μερικοί βοσκοί λίγες φωτιές για να αυξήσουν την επόμενη βλαστηση ήταν στα πλαίσια φυσιολογικής αναγέννησης του οικοσυστήματος.
    ΛΥΣΗ: Καμία
    3) Από τα δάση ζούσαν υλοτόμοι, ρητινοσυλλέκτες, μελισσοκόμοι που τα προστάτευαν με την παρουσία τους. ΛΥΣΗ:Να ενισχυθούν οι δραστηριότητες αυτές.
    4)Νομίζω (μακάρι να κάνω λάθος) ότι πολλές φωτιές είναι σκόπιμες για να εμφανίζεται ανάγκη πρόσληψης πυροσβεστών ΛΥΣΗ: Να προσληφθούν, αλλά τις άλλες εποχές να εργάζονται σε μέτρα προστασίας των δασών.
    5)Με την μεταβολή του κλίματος και τις λιγότερες βροχές όλα τα δάση και ειδικά των κωνοφόρων είναι αποθήκες καυσίμων. ΛΥΣΗ:Να γίνουν μεγάλες αποθήκες νερού μέσα στα δάση που θα μαζεύουν νερό τον χειμώνα, δρόμοι προσπέλασης στο δάσος, παρατηρητήρια.
    6) Αδυνατώ να πιστέψω ότι οι φωτιές μπαίνουν για χάζι, να δούμε π.χ. τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Κάποιο συμφέρον θα υπάρχει, ακόμα κάτι που θα σας φανεί περίεργο. Άκουσα ότι μετά τις φωτιές στα καμένα την επόμενη άνοιξη βγαίνουν πολλά άγρια σπαράγγια, ή μανίτάρια "μορχέλες" πανάκριβα στην Ιταλία.
    7)Πάντα υπάρχει ο αστάθμητος παράγων, το τυχαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε 12,04, ο πρώτος σχολιαστής από τα Γιάννενα σου μιλάει για αληταράδες εμπρηστές, κι' εσύ κάνεις ανάλυση των συνιστουσών.
    Τις ζώνες πυροπροστασίας που έχοπυν κάνει τις χρησιμοποιούν οι κομπλεξικοί με τα 4Χ4 σαν αγροτικούς δρόμους. Για να μη σου πω ότι είναι κυνηγοί στο κόλπο.
    Μέχρι και ο τοπικός Νομάρχης μπράβο του λέει τα πράγματα με το όνομά τους, ενώ μπορεί να έχει και πολιτικό κόστος γι' αυτόν.
    Διαφωνείς με το πρώτο σχόλιο.
    Μπαίνουν οι φωτιές για να φυτρώσουν καινούργια σπαράγια την άνοιξη. Έλα μουνί στον τόπο σου.
    Καλύτερα να μας έλεγες πιάσ' τ' αυγό και κούρεψτο.
    'Οχι ρε φίλε μου τέτοια φιλοσοφία.
    Δεν τη αντέχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΙΛΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ, ΣΑΝ ΡΑΔ.ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΣΥΛΛΕΞΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ, ΑΠΙΘΑΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ.ΒΓΑΛΤΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΞΕΣΚΕΠΑΣΕ ΤΗ ΚΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΞΕΣΚΕΠΑΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΦΩΤΙΑΣ. ΔΙΟΤΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΟΤΙ ΜΕΣΟ ΔΙΑΘΕΤΕΙΣ. ΑΛΛΙΩΣ, ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΩΣ ΕΧΟΥΝ , ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΣ.Μετα τιμης Ταμάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ κύριε των 1.42
    Δεν είπα ότι οι φωτιές μπαίνουν για να βγουν την άνοιξη σπαράγγια. Είπα άκουσα (πιθανόν στις 100 η 1 να ξεκινάει από το κίνητρο αυτό)
    Όταν η φωτιά ξεκινήσει καλοκαίρι με αέρα δεν σταματάει, ή σταματάει στην θάλασσα. Κάποτε άνοιξη που θέλησα να κάψω κλωνάρια από κλαδέματα ελιάς σε ένα κτήμα μου, κόντεψα να αρπάξουν και οι ελιές. Δεν αμφιβάλλω ότι οι φωτιές δεν ξεκινούν από μόνες τους. Γιατί παλαιότερα δεν είχαμε στην έκταση αυτή; Γιατί συνήθως οι μεγάλες φωτιές μπαίνουν σε προεκλογικές περιόδους π,χ. επί Ράλλη, πέρισυ, κλπ. Αλλά να κλαιγόμαστε καθε καλοκαίρι για τις φωτιές, όταν όλο τον άλλο καιρό δεν οργανώνουμε την πυρασφάλεια των δασών με δεξαμενές νερού, ζώνες αποκοπής της φωτιάς τα θέλουμε και τα παθαίνουμε,ή να το πάρουμε χαμπάρι ότι με τις μεταβολές καιρού - και την μεταβολή στη ζωή των χωριών θάχουμε λιγότερα δάση. Για τον τοπικό νομάρχη, καθ όλα άξιο, νομίζω δεν θα ζητήσει ψήφους ξανά για νομάρχης, μια και κλείνει δυο θητείες. Του εύχομαι βέβαια και σ΄ ανώτερα, ή όπως έλεγε ένας γραφικός Δήμαρχος και Βασιλιάς στην Πόλη. (Φιλικά Ο 12.04)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε 3:54 μμ...
    --------------------
    Η παρέμβασή μου δεν έχει να κάνει, ούτε με την στήριξη του τοπικού Νομάρχη από μέρους μου, αλλά ούτε και στο αναλύσω το φαινόμενο των πυρκαγιών.
    Πεποίθησή μου είναι ότι, στο σύνολό τους σχεδόν οι πυρκαγιές, είναι εμπρησμοί εκ προθέσεως ανεξαρτήτου αιτιολογίας.
    Στις εξ αμελείας πυρκαγιές, όλοι οι υπαίτιοι πρόκλησης αυτών, παραμένουν στον "τόπο του εγκλήματος" κατά κανόνα, και βοηθάνε στην πυρόσβεση.
    Άσε που πολλοί απ' αυτούς κάηκαν στην προσπάθειά τους να σβήσουν οι ίδιοι την πυρκαγιά που εξ αμελείας τους προκάλεσαν.
    Τελικά κατ' εμέ, η πεποίθησή μου είναι μία.
    Το 99% των πυρκαγιών είναι εμπρησμοί από ανθρώπους τέρατα, και συνάμα ανθέλληνες.
    (Αλλοδαποί, ημεδαποί).

    Φιλικά.
    No name.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ειχε πει ο παυλοπουλος:
    Για τις πυρκαιες θα απολογηθει το Σεπτεμβρη. Δεν μπορειτε να περιμενετε λιγο? αμαν πια ! ανυπομονα παιδια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου