Οι δικαστές αθωώνουν τους επίορκους κρατικούς λειτουργούς

Η επιείκεια των δικαστικών λειτουργών κατά την εκδίκαση υποθέσεων, οι οποίες αφορούν επίορκους υπαλλήλους, συντηρεί το καθεστώς ατιμωρησίας που επικρατεί στο Δημόσιο. Αυτό επεσήμανε χθες ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής (φωτο), παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση πεπραγμένων για το 2007.
Ο επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών σε ολόκληρο το φάσμα του δημόσιου τομέα, με αφορμή περίπτωση υπαλλήλου του υπουργείου Μεταφορών, για την οποία υπήρξαν δεκατρείς αθωωτικές αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων, ενώ είχε κατηγορηθεί για την έκδοση 38 πλαστών αδειών οδήγησης, παραδέχτηκε ότι «η ποινική δικαιοσύνη -δυστυχώς- δεν τιμωρεί εύκολα τους υπαλλήλους». Αποκάλυψε δε ότι για την ίδια περίπτωση χρειάστηκε η παρέμβασή του, με αίτηση αναίρεσης προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να επιβληθεί στην υπάλληλο ποινή φυλάκισης 18 μηνών.
Προβλήματα κατέγραψε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και σε ό,τι αφορά τους χρόνους, εντός των οποίων εκδικάζονται οι υποθέσεις: «Η βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης καθιστά το κράτος αναξιόπιστο και δεν βοηθά τη διοίκηση και την κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρακιντζής.