Η επανάληψη της ιστορίας γεννά το χάος! (3ο ΜΕΡΟΣ)

Ιταλία: επιχείρηση «Καθαρά Χέρια»


Η Χρονογραφία της απαξίωσης των πολιτικών κομμάτων


Γράφει ο Νίκος Κλειτσίκας


Συνέχεια από το προηγούμενο

1 Μάρτη 1993 – Συλλαμβάνεται ο Primo Greganti (Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας – Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς).

5 Μάρτη 1993 – Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει την πολιτική επίλυση του «σκανδάλου των μιζών» (Tangentopoli), αποποινικοποιώντας την παράνομη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, αποφασίζει τη λήψη διοικητικών μέτρων και προβλεπόμενη ποινή 3 έως 5 χρόνια.

7 Μάρτη 1993 – Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Scalfaro δεν υπογράφει το Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου και το επιστρέφει στην κυβέρνηση. Ο Francesco Saverio Borrelli, επικεφαλής της Εισαγγελίας του Μιλάνο, εκφράζει εκ μέρους όλων των δικαστών που ερευνούν την υπόθεση «Καθαρά Χέρια», την πλήρη αντίθεσή τους στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων ως διέξοδο από το «σκάνδαλο των μιζών».

11 Μάρτη 1993 – Παραδίδεται στη δικαιοσύνη ο χρηματιστής Francesco Pacini Battaglia, ο οποίος αποκαλύπτει το μαύρο ταμείο για μίζες, ύψους 500 δισεκατομμυρίων λιρών, της πολυεθνικής πετρελαϊκής εταιρίας ENI.

15 Μάρτη 1993 – Άσκηση δίωξης στο Γενικό Γραμματέα του Φιλελεύθερου Κόμματος Renato Altissimo , ο οποίος την επόμενη ημέρα παραιτείται από το κόμμα του.

25 Μάρτη 1993 – Η Βουλή ψηφίζει νέο εκλογικό νόμο. Καταργείται η απλή αναλογική και επιλέγεται η ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ. Επίσης, ψηφίζεται η άμεση εκλογή Δημάρχου στις πόλεις μέχρι 15.000 κατοίκους.

29 Μάρτη 1993 – Ο Mario Segni, δεξιός βουλευτής (Χριστιανική Δημοκρατία) και καθηγητής Πολιτικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, εγκαταλείπει το κόμμα με την καταγγελία: «η προσπάθεια εκδημοκρατισμού αυτού του κόμματος από το εσωτερικό του είναι χωρίς ελπίδα».

28 Απρίλη 1993 – Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Ιταλίας αναλαμβάνει πρωθυπουργός της χώρας ένας μη κοινοβουλευτικός. Ο Carlo Azeglio Ciampi σχηματίζει κυβέρνηση από 24 υπουργούς και μεταξύ αυτών 3 του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς (πρώην Κομμουνιστικό).

29 Απρίλη 1993 – Η Βουλή απορρίπτει για τέταρτη φορά το αίτημα άρσης ασυλίας για τον Bettino Craxi.

11 Μάη 1993 – Χειροπέδες και φυλάκιση στον Renato Pollini, πρώην ταμίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας.

16 Μάη 1993 – Ο Carlo De Benedetti, επιχειρηματίας και εκδότης, ομολογεί χρηματοδοτήσεις με μίζες ύψους 20 δισεκατομμυρίων λιρών.

6 Ιούνη 1993 – Στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταποντισμός των κυβερνητικών κομμάτων, θρίαμβος της ακροδεξιάς Λίγκας του Βορρά.

20 Ιούνη 1993 – Δεύτερος γύρος των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νέος θρίαμβος για την Λίγκα του Βορρά.

13 Ιούλη 1993 – Ο Giuseppe Garofano, χρηματιστής και επιχειρηματίας (Montedison), συλλαμβάνεται στη Γενεύη.

20 Ιούλη 1993 – Βρίσκεται νεκρός στο κελί του, στις φυλακές San Vittore, ο Gabriele Cagliari, πρώην πρόεδρος της ιταλικής πολυεθνικής πετρελαϊκής εταιρίας ENI. Η σύζυγός του θα επιστρέψει μίζες ύψους 6 δισεκατομμυρίων λιρών.

23 Ιούλη 1993 – Βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του στο Μιλάνο ο Raul Gardini, εμπλεκόμενος στην υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης των κομμάτων. Πολλές νέες συλλήψεις. Συλλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Carlo Sama και Sergio Cusani, για τις μίζες της εταιρίας Enimont.

3 Αυγούστου 1993 – Η Γερουσία ψηφίζει νέο εκλογικό νόμο υπέρ-ενισχυμένης αναλογικής.

4 Αυγούστου 1993 – Η Βουλή ψηφίζει νέο εκλογικό νόμο υπέρ-ενισχυμένης αναλογικής.

24 Αυγούστου 1993 – Η δικαστής Tizana Parenti, ασκεί δίωξη στον Marcello Stefanini, ταμίας του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς (PDS).

2 Σεπτέμβρη 1993 – Συλλαμβάνεται ο δικαστής Diego Curtò, Πρόεδρος των Δικαστηρίων του Μιλάνο.

13 Οκτώβρη 1993 – Η Βουλή τροποποιεί τις διαδικασίες άρσης ασυλίας. Η ασυλία και το αίτημα άρσης περιορίζεται στη σύλληψη, κατ’ οίκον έρευνα και τηλεφωνικές υποκλοπές.

28 Οκτώβρη 1993 – Ξεκινάει η δίκη του Sergio Cusani, για τις μίζες της εταιρίας Enimont

22 Νοέμβρη 1993 – Θρίαμβος της ακροδεξιάς με τεράστια αύξηση των ποσοστών της και εξαφάνιση των ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ.

23 novembre 1993 – Ο Silvio Berlusconi, στη διάρκεια εγκαινίων των πολυκαταστημάτων Shopville, ανακοινώνει πως σκέφτεται να ασχοληθεί με την πολιτική.

4 Δεκέμβρη 1993 – Ο Renato Altissimo (Φιλελεύθερο Κόμμα Ιταλίας - PLI) ομολογεί ότι πήρε μίζες. Το ίδιο ομολογεί ο Carlo Vizzini (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας - PSDI).

11 Δεκέμβρη 1993 – Ο Umberto Bossi, ηγέτης της Λίγκας του Βορρά, ανακοινώνει ότι η Ιταλία πρέπει να χωριστεί σε 3 κράτη: Padania, Etruria και Νότος.

15 Δεκέμβρη 1993 – Ο πρωθυπουργός Ciampi, δηλώνει ότι μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ολοκληρώνεται το κυβερνητικό πρόγραμμα.

17 Δεκέμβρη 1993 – Στη δίκη για τις μίζες της εταιρίας Enimont, ο Forlani δεν γνωρίζει τίποτα και δεν θυμάται. Ο Craxi αντεπιτίθεται: «έτσι κάναμε όλοι μας» και δηλώνει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ιταλίας εισέπραξε 186 δισεκατομμύρια λίρες, για την περίοδο 1987 – 1990.

18 Δεκέμβρη 1993 – Υπερψηφίζεται ο προϋπολογισμός, ακόμη και από το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς.

Νίκος Κλειτσίκας

(http://www.nikosklitsikas.gr/)


Συνεχίζεται…